More selected projects

Måne og Tyr

Reading af Amalie Olesen

26.09.2018 kl. 17.30-18.30

Måne og Tyr er en site-specific teatermyte, der er knytter sig til en halvmåneformet sten, der blev fundet i den Japanske landsby Otsuki omkring år 700.

Måne og Tyr er en site-specific teatertekst, der er skrevet til landsbyen Otsuki i Japan, som siden år 700 har været hjemsted for en mystisk, halvmåneformet sten, der tilbedes i det lokale Shinto tempel. Stenens oprindelse er ukendt og jeg fik derfor til opgave at tilskrive den en historie, så byen har en lokal myte, at knytte til den særlige helligdom.

Teksten er inspireret af de gamle Shinto myter og havet ved Kochi Prefecture. Den dramatiske dialog har en lyrisk form, der trækker på inspiration fra den gamle, Japanske Noh teatertradition, som også kaldes de dødes teater. Her vækkes forfædrene til live for at tale til de levende, og enten tilgive eller hævne livets traumer og få forsoning på scenen. Det siges at Noh skuespilleren besættes af den afdøde under seancen for at være talerør for den anden side.

I Måne og Tyr møder vi et søskendepar, der hver morgen stiger op af havet, tunge af tang, for at kaste deres gyldne net og fange havets makreller. En dag får de dog en uventet fangst i nettet; den halvmåneformede sten. Men de ser ikke stenen for hvad den virkelig er; dødens mørke slører deres blikke og får dem til at se syner.

Amalie Olesen blev uddannet på Dramatikeruddannelsen i 2016. Hun har siden sin debut De Rene Rum på Aarhus Teater arbejdet med det hun kalder myternes teater. I 2018 er hun, sammen med instruktør Gréta Kristín Ómarsdóttir, blandt andet aktuel med forestillingen Insomnia, som har premiere på Nationalteatret i Reykjavik november.

Måne og Tyr er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond, Kochi Arts Council, Sasakawa Foundation og Danske Dramatikeres Produktionspulje.

KREDITS:  Dramatiker: Amalie Olesen, Instruktør: Gréta Kristín Ómarsdóttir, Mentor: Mads Mazanti, Spillere: Troels Kortegaard Ullerup, Sophie Bredal Zinkernagel, Jens Kepny Alexander
Writings on the Wall er støttet af Statens Kunstfond