More selected projects

HAUT på Kulturmøde Mors 2023

HAUT x Bikubenfonden x Art Hub Copenhagen x Udviklingsplatformen for Scenekunst

På Kulturmødet Mors 2023 har Bikubenfonden initieret et samarbejde mellem organisationerne HAUT, Udviklingsplatformen for Scenekunst og Art Hub Copenhagen, der alle arbejder for at skabe gode miljøer for udviklingen af kunst og kunstnere. 
Sammen, under titlen Rum for Kunst, præsenterer vi et program, der vil åbne scene- og billedkunstens mangfoldige arbejdsprocesser for kulturlivet og starte en samtale om, hvordan kunstinstitutioner, politikere og støttegivere på bedste vis kan være med til at understøtte nærende udviklingsmiljøer for kunsten, styrke fællesskabet og udveksle viden på tværs af kunstarterne.

Programmet finder sted
24. august kl. 13.15-22.00
25. august kl. 13-14.30

Som en del af RUM FOR KUNST præsenterer HAUT: 

Torsdag 24. august 2023
Hovedpladsen, VÆRKET - Sal 2 – hele dagen


Kl. 15.00 -15.30 Wired af Marie Kaae
Kl. 15.30-16.15 Conversations On – residencies og kunstnerisk udviklingsarbejde
kl. 16.30 -17.15 Unravelling: Whose labour is it? Af Jupiter Child (Udendørs foran Værket)

Fotograf: Emil Basse

Om programmet

Wired by Marie Kaae (DK)

Udviklet på et HAUT og Inter Arts Center (SE) residency i januar 2023, co-kurateret af Alma Söderberg og Betina Rex/HAUT.

Om WORKSHARING’en:
'Wired' er et kunstnerisk forskningsprojekt og en moderne gospel, der undersøger og løfter årsags-virkningsforholdet mellem rytmisk dans, afro-diasporisk elektronisk lyd og soulsang.'Wired' undersøger, hvordan man kan organisere den kunstneriske oplevelse, som musikken bringer med sig, i et scenekunstunivers, hvor rytmisk improvisation og gentagelse leder den kollektive samtale mellem kunstnerne. Gruppen, der arbejder på "Wired", ønsker at invitere publikum ind i en autentisk situation, hvor genrerne præsenteres på deres egne præmisser, der er forankret i historiske traditioner med sit bud på et progressivt moderne udtryk. Formålet er at opleve snarere end at underholde, og at invitere dig på en indre rejse ind i undergrundskulturens accepterede univers. Hvor der er plads til sårbarhed såvel som styrke. Musikken og dansen blev skabt sammen af hele besætningen under HAUT-residensen, hvor de enkelte for første gang kastede sig ud i et samarbejde med hinanden.

Arrangementet er en del af Rum for Kunst på Kulturmødet Mors 2023 - Bikubenfonden  x  HAUT  x  Udviklingsplatformen for Scenekunst  x  Art Hub Copenhagen

Gruppen er:
Marie Kaae (DK)
Damon Frost (US/SE) 
Yann Joseph-auguste aka. Lumi/ Blck Merliin (FR)
Raffael Bender aka. Black forest (DE/DK) 
Johan Klinkvort aka. Shatterhands, (DK)

Om kunstneren:
Marie Kaae er en dansk koreograf og danser, hvis arbejde er centreret omkring genrene housedance og hiphop - og hvorledes en autentisk repræsentation af de genre kan udfoldes i scenekunsten. Som barn af en afrikansk jazzmusiker er relationen mellem musik og bevægelse et naturligt omdrejningspunkt for hendes praksis som med projektet WIRED, hvor årsag-virkningsforholdet imellem dem var genstand for udforskning.

//

CONVERSATIONS ON residencies og kunstnerisk udviklingsarbejde

Hvordan skaber vi de bedste forudsætninger for kunstnerisk udvikling? Hvordan understøtter vi udvikling af kunstnernes praksis og proces? Disse spørgsmål står centralt for HAUT, der igennem vores arbejde med kuraterede residencies, lægger rum og ressourcer til udvikling af tværkunstnerisk scenekunst. Fordi vi tror på, at kunstnerisk udvikling bedst opnås, når kunstnerne har mulighed for at udfolde deres – og kunstens fulde potentiale på tværs af faggrænser og i frugtbare fællesskaber.

Til Kulturmødet Mors, har vi inviteret kunstnere med, der i løbet af 2023 har været kurateret til residency hos HAUT. Gennem et indblik i deres kunstneriske proces og praksis, vil vi vise, hvad vi med vores residency-formater bl.a. understøtter udviklingen af. Kontekstualiseret af en modereret samtale, som går i dybde med hvad residencies kan og hvad de bidrager til. Samtalen tager udgangspunkt i, hvad gode rammer for scenekunstneriske processer og praksis er, og hvordan vi som felt og organisationer bedst muligt understøtter skabelsen af disse. Ikke mindst i en strukturel kontekst, hvor fokus er mere på produktion end på proces og praksis. Hvorfor er de så vigtige og hvad kan det problematiske være ved en arbejdsform, der er struktureret omkring residencies?  

Kunstnerne Marie Kaae og Jupiter Child viser uddrag af deres kunstneriske arbejde i proces og medvirker i samtalen med Betina Rex fra HAUT. Samtalen modereres af Trine Sørensen fra Åbne Scene, Godsbanen i Aarhus. 

Arrangementet er en del af Rum for Kunst på Kulturmødet Mors 2023 - Bikubenfonden  x  HAUT  x  Udviklingsplatformen for Scenekunst  x  Art Hub Copenhagen

//

Unravelling: Whose labour is it? by Jupiter Child (DK)

Udviklet til en interaktiv forestilling på caterina daniela mora jaras IN CONNECTION-residency på HAUT i februar 2023. Kurateret af HAUT og caterina daniela mora jara. 

Om WORKSHARING’en:

En interaktiv performance, der udforsker mulighederne for frigørelse-praksis gennem kollaborative bestræbelser. Kunstneren inviterer deltagerne til at optrævle afrikanske voks tekstiler og aktiverer dermed det kollektive (hånd)arbejde med at dekonstruere, nedbryde eller hacke en statisk struktur for at frigøre og skabe noget nyt. Dette giver en unik oplevelse af, at optrævle en ideologi som fx kolonialisme. Og stiller spørgsmålet: Hvis arbejde er det, når det drejer sig om at dekonstruere undertrykkende strukturer?  

Den interaktive performance inviterer deltagerne til at reflektere over om afkoloniale processer er en kollektiv indsats og ikke kun forbeholdt farvede mennesker. 

Arrangementet er en del af Rum for Kunst på Kulturmødet Mors 2023 - Bikubenfonden  x  HAUT  x  Udviklingsplatformen for Scenekunst  x  Art Hub Copenhagen

Om kunstneren:
Julia Machindano, der bruger kunstnernavnet Jupiter Child (f. 1982), er en performance- og billedkunstner fra Mozambique, der bor i København. I sit/deres arbejde henter Jupiter Child inspiration og energi fra sort kultur og afrikansk historie, primært fra det oprindelige Makonde-folk, som gjorde stor modstand mod kolonistyret helt frem til 1975'erne. Jupiter Child kombinerer konceptuelt teater, dans, musik, spoken word, kreativ skrivning og historiefortælling med objekter og gobeliner, fotografisk arbejde og collager i et kunstnerisk værk, der primært kan beskrives som queer og antikoloniale interventioner og afsløringer. Med feminisme, sort queerness og sort empowerment danner Jupiter Childs kunst et kraftfelt mod en kolonialistisk verden.

Marie Kaae
Foto: Helena Fernandez-Cavada

Jupiter Child
Foto: Louise Herrche Serup

 

Trine Sørensen
Foto: Elinor Voss